EXCURSIÓ DELS NENS DE 4T A L'HORT DE LA CULLA
Pau-Joan Pratsobreroca Andreu
L’hort i els fruiters
El divendres 20 de Maig del 2011 els alumnes de 4t de primària vam anar a visitar la casa de la Culla de Manresa. L’activitat era sobre l’hort i els fruiters. Va ser molt divertit, ara us ho explicarem.
Aquest dia ens vam llevar amb moltes ganes de fer la sortida. Era un dia calorós de primavera i vam ser els més ràpids en tot, perquè a les vuit en punt havíem de ser a la classe. Allí alguns vam veure per primera vegada la Conxita, una monja Benedictina que és la professora de religió de 1r d’ESO i que ens va acompanyar. Tot baixant en el cremallera, vam parlar amb ella i ens ho vam passar molt bé.
A Monistrol Vila, va pujar amb nosaltres la Montserrat, tots vàrem estar molt contents de veure-la. Uns minuts més tard a Monistrol enllaç, des d’on hi havia una vista espectacular, vàrem agafar el ferrocarril fins a Manresa. Ens va sorprendre que en el tren hi hagués diaris i els vam llegir.
Desprès de caminar per carrers, carrerons i passos de zebra, vam arribar a una casa rocosa i vella, una antiga masia catalana. Vam trucar i ens va rebre en Miquel, un senyor simpàtic. La casa era una mica fosca, però tot i així vàrem poder veure les eines antigues que feien servir els pagesos.
Ens va fer preguntes del nostre hort i després ens va explicar com era aquell.
Ens va ensenyar l’hivernacle. Quan hi vàrem entrar hi feia calor i sensació d’humitat. Allí hi cultiven les plantes petites com enciams, pebrots, cebes, escaroles ... Hi havia de tot!!!. Ens va explicar que algunes plantes es planten de forma diferent. Llavors en va ensenyar les cebes, que eren ben grosses, i sabeu que ens mengem de la ceba?... Les fulles!!!!
Vàrem sortir de l’hivernacle i ens va portar a l’hort que era immensament gran. Hi tenien gairebé de tot: mongeteres, faveres, patateres, carxoferes, carbassons... Ens vam quedar emocionats de veure l’extensió que tenia.
Ens va portar a les tomaqueres, encara no hi havien sortit els tomàquets, però el més interessant va ser veure que plantaven enciams sota les tomaqueres. L’explicació és que així s’aprofita l’espai, el tipus de terra i la humitat.
En una part de l’hort hi havia plantes aromàtiques i vam fer un concurs. Ens va fer tancar els ulls i ens va passar dos tipus de plantes per sota els nas. Havíem d’endevinar el seus noms a partir de l’olor. Es va fer un gran silenci i tots vàrem encertar la menta. La marialluïsa va costar, només la va endevinar en Pau C.
A la part dels arbres fruiters hi tenien plantats cirerers, oliveres, ceps i ametllers. En Miquel, quan era petit, va tallar una branca de prunera i la va enganxar a l’ametller, i així va sorgir aquest invent tan pràctic de dos arbres en un a partir d’un empelt.
Ens va dir com es podia matar el pugó, com regaven gota a gota i ens va ensenyar algunes tècniques per fer al nostre hort.
Després d’esmorzar vam anar a la bodega i ens va explicar com conservaven el vi. També l’ús d’aquelles cabanes mig destrosades que trobem en els camps. Les construïen els homes que treballaven a les vinyes, ja que normalment vivien força lluny de les terres. S’hi podien aixoplugar quan plovia, guardar-hi les eines, dormir-hi...
Per acabar la trobada ens va explicar la llegenda de la casa de La Culla, una història de por. A tots ens va espantar alguna cosa, va ser al·lucinant!
Després de la visita, vàrem fer el mateix camí de tornada cap a Montserrat. Vàrem arribar-hi a l’hora de dinar.
Ens va agradar molt. Ens ho vam passar molt bé i tots estàvem satisfets.
Alumnes de 4t de primària
Comentaris
per cert un bon tros ja que l'hort de la culla es ben amunt .
M'han alegro que vagi resultar entretinguda l'excursió.Es un lloc ben bonic ,per aprendre.
Bo..divendres...altre cop cap a Manresa .
Ja tenim les entrades per venir-vos a veure i escoltar el vostre concert.
Bona música !!
Núria