Bisbetons 2011

Aquests dies s'ha proclamat el bisbetó de 5è i el de 4t. És una festa que ens agrada molt als escolans perquè és una festa que només la fem nosaltres. El bisbetó és el protagonista de la festa ajudat per tot el seu seguici, entre d'altres, el vicari i el secretari, que també van ser elegits.

Us posem l'enllaç d'un documental de tv3 de l'any 84 que parla de com es vivia el bisbetó en aquell moment a l'Escolania, que no és gaire diferent de com es viu ara.
Cliqueu la imatge i accedireu al vídeo.

Comentaris

Nuria (Fenix) ha dit…
Hola nanos!!fer-nos passejar per l'any 1984...uii quants de records i molt emotiu!!El Pep Cardona ,el P.Irineu..i les carones de son que feien i que segur que es la mateixa que feu vosaltres..que això de llevar-se de bon matí ,ens costa a tots.
Gaire diferent!segur que no...en l'essència de gaudir de l'aprenentatge de la musica i la convivència ,no obstant crec que alguns canvis cap a fer-vos l'estada més fàcil si que es noten.
La festa del Bisbeto !saber conservar tradicions tant antigues, fa de Montserrat i de la seva escolania ,uns dels motius que la fan tant estimada.
Bon treball!!
Bona musica!!
Núria
Marcos Navas ha dit…
I qui són els bisbetons, enguany? (si es pot saber).
Segur que vau tenir una festa ben maca el dia de Santa Cecília amb la campanya, la guerra de papers i les eleccions!

Ens veiem, si Déu vol, el dia del concert a Reus!!

Marcos
Nadala ha dit…
Hola xatos!
M'ha fet molta gràcia aquest reportatge. Jo tenia 12 anys en aquell temps, o sigui que aquells nois són els de la meva generació. Us heu fixat en la moda d'aquell temps? Els jerseis arrapadets i tots amb camisa, les ulleres grosses (que per cert ara tornen a estar de moda...) M'han fet recordar molt el meu germà que és una mica més gran que jo. Ell també se'n feia un tip de jugar a bales. Heu pensat mai a recuperar aquest joc? Us asseguro que ell s'hi passava hores!
M'ha semblat molt tendre veure com un escolà escrivia una carta cada setmana als seus pares. Això gairebé que vosaltres ja no sabeu ni què és, (és clar!, amb la rapidesa dels e-mails...)
Com recorda el reportatge, sempre he pensat que és molt enriquidor poder conviure durant uns anys amb nens de diferents comarques de Catalunya; amb diferents accents en la parla, de ciutat i de poble, de terra endins i de mar…
També sapigueu que quan sereu grans recordareu amb il•lusió que l'elecció del bisbetó va ser realment el vostre primer exercici de democràcia.
La festa del bisbetó és molt bonica i ja tinc ganes de venir dimarts a veure la representació de Sant Nicolau! Felicitats als nous bisbetons!

Pot ser que hagi vist en Bernat Vivancos de petit?
Per cert, l'antic dormitori és impressionant, sembla tret d'una pel·lícula!

Una abraçada,
Alles gute!

Nadala
Josep Tolosa ha dit…
Bon dia nois.
A primera vista, el video que acabem de veure, per vosaltres segurament que us mostrarà el molt i molt que han canviat les coses a l’Escolania. Però fixeu-vos bé en allò que realment ha canviat. La forma, l’exterior, allò que es veu a primera vista tot sembla diferent: l’edifici vell, les aules, sobretot les habitacions, que crida molt l’atenció aquella habitació tan gran amb tots els llits en filera, persones que ja tenim en el record… Però si mireu una mica més en el fons de tot el que es veu, l’Escolania segueix sent la mateixa de sempre: nois força joves amb veus boniques, amor per la música, les ganes de ser escolà, els cants a la Mare de Déu, el treball i esforç que hi dediqueu, el valor del joc compartit entre tots, la convivència de tots amb tots, els monjos sempre fent-vos costat…
Com tot en la vida, veureu que sovint les formes i l’exterior de les coses poden canviar molt, i també gairebé sempre l’interior, el més profund, el sentit i la raó de ser segueixen invariables.

Salut i treballeu. I molt bona festa del Bisbetó.
Josep Tolosa
Josep Tolosa ha dit…
Hola Marcos,
El bisbetó de 5è és un noi nou: Roger Oriol; el vicari és en Pau Clusellas i el secretari en Pau Senserrich.
Salutacions. Pep Tolosa
Jaume ha dit…
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Nuria (Fenix) ha dit…
Hola nanos!avui st.Nicolau
Aquesta hora de la tarda i suposo que ja ho teniu tot a punt per gaudir i compartir aquesta bonica festa.
Moltes felicitats !! Bisbetons,Vicaris i secretaris!! Gaudiu del dia i de la bonica experiència que viviu.

Avui..una abraçada !!
Nuria
Jaume ha dit…
Torno a escriure. Disculpeu. He esborrat l'anterior comentari, donat que tenia moltes errades. Es l'inconvenient d'anar massa ràpid. En definitiva, com us deia anterioriorment; agraïr la vostra labor, tan dels escolans, com dels encarregats de formar-vos. Us envio la meva Benedicció a tots. I renovar la ilusió que us vaig manifestar. Tan de bo que algún dia tingui l'ocasió de conèixer l'escolania. Però no em refereixo a les instal·lacions... Sinó les persones!!! De nou, rebeu tot l'afecte d'aquest capellà de poble lleidatà!!

Mn. Jaume
Jaume ha dit…
He escrit "anterioriorment" jajaja! I això que repetia el comentari per les errades! Una forta abraçada familia!