Visitem la caldera de la biomassa

Hola centpeuaires, i Bon Any!

Comencem l'any amb una col·laboració del nostre company de 5è Arnau H, que ha escrit una crònica sobre la visita a les instal·lacions de biomassa de Montserrat. Esperem que us agradi.



Divendres 15 de gener de 2016 els de 5è vam anar a visitar la xarxa de calor amb biomassa de Montserrat. L’edifici està al costat de la font de l’Abat Oliba i allà hi ha una porta camuflada amb la paret. Sobre la porta hi ha un plànol que diu els edificis que tenen biomassa (l’Escolania també) i explica què és la biomassa: l’ús de la matèria orgànica, originada en un procés biològic, espontani o provocat, com a font energètica.























Quan vam entrar a l’edifici  vam veure tres sacs plens de cendra, vam entrar més endins i vam veure dues calderes gegants, tubs llarguíssims, bombes d’aire, tres dipòsits d’aigua i un abocador per llençar la fusta que fa la biomassa, i tots els de cinquè vam agafar-ne alguns trossets. Més o menys es gasten unes vint tones de fusta cada setmana. Aquesta fusta -trinxada- es crema per crear calor i aquesta va a parar a les calderes (una de 1000 GW i l’altra de 600 GW); aquestes calderes reparteixen la calor pels edificis de Montserrat.


La instal·lació es va construir del març al maig de 2013, fa poc més de dos anys que funciona.




Arnau H.



Comentaris

Joan Capdevila ha dit…
Se'ns dubte que escalfar els edificis de Montserrat és tot un repte amb les baixes temperatures que fa durant l'hivern. I si es poden aprofitar recursos naturals poc contaminants molt millor.
Pert cert, felicitats a l'Arnau per la crònica, un 10!
Toni Hortal ha dit…
Enhorabona, alumnes de 5è! Ara que tot el món està preocupat per l'escalfament del planeta, el fet que hàgiu conegut de primera mà l'ús d'energies alternatives us ha d'ajudar a ser més conscients dels seus avantatges.
Nuria (Fenix) ha dit…
Hola nanos !!

Bon Any Nou!! també per vosaltres !!!

De l'acurada crònica que ens ha compartit l'Arnau ,m'ha cridat l'atenció una data...vint tones de fusta cada setmana.Uauuuu
Tinc entès que es una instal.lació molt interessant i exemple d'una forma d'energia molt respectuosa amb el medi ambient.
Per prendre exemple
Gracies !!!!!
Xavier Alsina ha dit…
Una visita molt interessant i de profit. M'agradaria saber com transporten les 20 tones de biomasa setmanals, mitjançant camions o tractor com en el meu poble, i d'on les treuen, si de boscos cremats, de la muntanya de Montserrat, o de més lluny. Algú ho sap? Felicitats Arnau. tots
Anònim ha dit…
Hola Xavier (i seguidors del 100peus),

tenim la resposta a la teva pregunta. La fusta la porten en camions dos cops per setmana. Actualment ve de la banda de Lleida per motius econòmics. Quan es pot, s'aprofita la de Montserrat o dels voltants, però no és suficient i el criteri és el preu.

Gràcies a tots pels vostres comentaris!

Alumnes de 5è