ELS DE 2N VAN A VISITAR EL LLIBRE VERMELL

El 15 de juny els alumnes de 2n van anar a visitar el famós Llibre Vermell de Montserrat" un dels llibres més importants i simbòlics de la biblioteca del Monestir". Un noi de 2n ens explica l'experiència viscuda:


"El P. Damià Roure ens ha ensenyat aquest migdia als companys de 2n el Llibre Vermell, el llibre catalogat com a número 1 de tota la Biblioteca Montserratina. Respectant totes les normes del P. Damià, sense tocar i amb molta cura, hem pogut veure el llibre i descobrir la seva impresionant història.

Després de desaparicions durant la Guerra del Francès i passant per altres mans, el Llibre Vermell es va recuperar i tornà a Montserrat pels volts del 1880.


Fou escrit com un llibre pastoral del santuari, amb escrits i homilies. La part més important són el recull de cançons que la gent cantava a la plaça al voltant de un foc, miracles. Aquestes cançons s'escrivíren perquè la gent que vetllava a la plaça no cantés amb lletres vulgars a la muntanya de Nostra Senyora. Aprofitant la melodia, els monjos canviaren la lletra i , així, vetllaven cantant amb lletres religioses. Entre elles es troben les famoses peces de Maria Matrem o Stella Splendens, entre d'altres.


Els de 2on pogueren gaudir d'aquest llibre reformat, però original. Ha estat una experiència especial perquè només es treu de tant en tant i en ocasions molt especials. El llibre no es treia des de feia tres anys."


Joan Nieto Puig

Comentaris