ELS DE SECUNDÀRIA VISITEM L'ABOCADOR I LA DEPURADORA DE MANRESA

El dijous 10 de març els de 1r d'ESO vam anar a la Depuradora d'Aigües de Manresa i els de 2n d'ESO van anar a l'Abocador Municipal. Van ser unes visites força interessants i ens va acompanyar una guia molt simpàtica.
Vam baixar ben d'hora fins a Monistrol amb el cremallera i des d'allà fins a Manresa amb un autocar un pèl petit però molt còmode.
Un cop a la depuradora, vam començar mirant l'aigua bruta que arribava de les clavegueres i que es filtrava per unes reixes cada cop més petites, per després passar pel tractament dels greixos (olis de fregir principalment) i pel dessorrador, que extreia la sorra amb un tub subterrani.
Després vam anar cap als decantadors primaris on s'extreia el fang que s'anava acumulant al fons. Tot seguit, vam anar cap a unes basses on es feia un tractament biològic per mitjà de microorganismes. Aquesta aigua anava a parar als decantadors secundaris i es separava del fang que quedava sota. L'aigua neta sortia per sobre i després anava a parar cap al riu, pràcticament neta però no potable.
Després vàrem esmorzar a la sala on els treballadors prenen un cafè o es mengen un entrepà. En acabar d'esmorzar vam anar a veure tot el tractament que es fa dels fangs que sobren. Primer vam veure com s'espessien els fangs en uns decantadors i , a continuació , eren tractats amb gasos fins a ser traslladats a la planta de compostatge on ,barregant-se amb estelles de pi i marro de cafè, arribaven a ser un compost no molt bo però bastant barat.
No podem explicar-vos la visita dels de 2n d'ESO al l'Abocador perquè no hi ha cap redactor del bloc que sigui d'aquest curs però us adjuntem una imatge perquè us en pogueu fer una idea.


Arnau Buch i Pau Rubinart

Comentaris

Nuria (Fenix) ha dit…
Hola nanos!!
Fa anys que vaig tenir aquesta oportunitat,visitar la depuradora.A les hores no era tant perfeccionada com ara ,però em va servir per començar a prendre consciencia i apreciar mes l'aigua, que ens raja per les aixetes de casa.
Visc a Santpedor (siiiii el poble del Pep),un dels primers pobles que varem començar a fer la recollida selectiva de les escombraries ,porta a porta .Cada dia treiem al vespre ,i a la porta de casa ,la brossa que toca.El paper,l'organica,el plastic el rebuig etc ..i la passan a recollir a la nit. Tenim els carrers mes nets i reciclem . Un cop l'any ens regalen el compost per les plantes
i algun detall .El premi per la feina ben feta que fem els veins .

Bon treball!! bona musica !!
Nuria