Arribem a Perpinyà

Hola centpeuaires!

Avui dijous, ens hem llevat com cada dia a Montserrat i després d'esmorzar hem fet un assaig. Quan hem acabat, ja ens estava esperant l'autocar per marxar cap a Perpinyà. Plovia i hem hagut d'anar amb compte per a no mullar-nos.

Quan ja érem dins de l'autocar, ens han donat les indicacions pel viatge i hem mirat una pel·lícula.

La primera parada ha estat a l'àrea del servei del Montseny i, quan hi hem arribat, hem dinat un pícnic. Hi havia una pineda on hem pogut menjar i jugar una estona.

Després hem seguit la nostra ruta i gairebé sense adonar-nos-en ja havíem passat la frontera. De cop, hem vist que els cartells de la carretera estaven en francès. També la policia era francesa. No hi havia cap dubte: érem a França.

La següent parada ha estat a la Maternitat d'Elna. Allà mateix ens ha rebut Mn. Cristian, que ens acompanyarà durant tota la nostra estada a Perpinyà. És un mossèn simpàtic i agradable, que ha preparat tota la nostra visita.

A la Maternitat hem visitat el castell i ens han explicat què va passar en aquell lloc durant la Guerra Civil Espanyola. Allí ens ha vingut a saludar el tinent d'alcalde de l'Ajuntament d'Elna.

Ens han dit que una jove suïssa que havia vingut a Espanya per a fer pràctiques, quan va començar la Guerra Civil, va instal·lar allí un centre perquè les dones dels camps de refugiats poguessin donar a llum.

Allà van néixer entre 600 i 700 nens i nenes. Una de les coses que més ens ha sorprès és que posessin noms de països i regions a les diverses sales del castell.


Abans de marxar ens hem fet una foto de record. Es nota que ara fa temps que no fèiem gaires fotos perquè ens ha costat una mica col·locar-nos.

Després hem tornat a pujar a l'autocar, però al cap de poca estona ja hem arribat a la residència del bisbat de Perpinyà on dormirem les dues properes nits. Allà ja ens esperava el bisbe de Perpinyà, que ens ha semblat molt simpàtic.


Aquí la majoria de gent parla en francès, però n'hi alguns que parlen català amb un accent diferent.

Mitja hora més tard hem sopat: hi havia una mena de napolitanes amb formatge a dins, carn picada amb patates i mostassa, i de postres brownies. Estava tot molt bo!!!

A la nit, ens hem instal·lat a les habitacions i, abans d'anar a dormir, hem anat a la capella i hem fet una pregària amb el bisbe de Perpinyà. Un escolà ha tocat l'orgue. La capella és bastant nova i moderna. Està dedicada a Sant Joan Pau II, que és un papa que hi va haver fa uns anys.

Finalment, hem anat tots a dormir per descansar després del viatge.

Us continuarem informant els pròxims dies!

Nil G. i Gerard T.


Comentaris

Joan Capdevila ha dit…
Moltes vides es van salvar gràcies a la tasca feta per la maternitat d'Elna i totes les persones que hi van treballar. Aprofiteu per conèixer la història d'aquesta institució! Gràcies per la vostra crònica i que els propers concerts us vagin molt bé!!